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AN ACT TO MAKE THE OFFICE OF TAX COLLECTOR IN AVERY COUNTY 
APPOINTIVE RATHER THAN ELECTIVE; AND TO AUTHORIZE THE BOARD OF 
COUNTY COMMISSIONERS FOR MOORE COUNTY TO DELEGATE THE 
AUTHORITY TO ISSUE PYROTECHNICS PERMITS TO THE COUNTY FIRE 
MARSHAL. 

 
The General Assembly of North Carolina enacts: 

 
SECTION 1.  Effective upon the earlier of (i) the end of the current term of office 

in 2012 or (ii) the occurrence of a vacancy in that office, the office of tax collector of Avery 
County shall no longer be elective, but shall be appointed by the Avery County Board of 
Commissioners in accordance with G.S. 105-349. 

SECTION 2.  The appointive tax collector of Avery County shall serve a two-year 
term beginning July 1 of each odd-numbered year. The initial appointed tax collector shall 
serve a term to expire July 1, 2013, except that if a vacancy occurs prior to July 1, 2011, the 
Avery County Board of Commissioners may appoint a tax collector to serve until July 1, 2011, 
and a successor to serve until July 1, 2013, or may instead appoint the initial appointive tax 
collector to serve until July 1, 2013. 

SECTION 3.  G.S. 14-410(a) reads as rewritten: 
"(a) It shall be unlawful for any individual, firm, partnership or corporation to 

manufacture, purchase, sell, deal in, transport, possess, receive, advertise, use or cause to be 
discharged any pyrotechnics of any description whatsoever within the State of North Carolina: 
provided, however, that it shall be permissible for pyrotechnics to be exhibited, used or 
discharged at concerts or public exhibitions, such as fairs, carnivals, shows of all descriptions 
and public celebrations: provided, further, that the use of said pyrotechnics in connection with 
concerts or public exhibitions, such as fairs, carnivals, shows of all descriptions and public 
celebrations, shall be under supervision of experts who have previously secured written 
authority from the board of county commissioners of the county, the county fire marshal, if 
such authority has been delegated pursuant to G.S. 14-413(a), or the city if authorized under 
G.S. 14-413(a1), in which said pyrotechnics are to be exhibited, used or discharged. Written 
authority from the board of commissioners commissioners, the county fire marshal, or city is 
not required, however, for a concert or public exhibition authorized by The University of North 
Carolina or the University of North Carolina at Chapel Hill and conducted on lands or 
buildings in Orange County owned by The University of North Carolina or the University of 
North Carolina at Chapel Hill, but such exhibition, use, or discharge of pyrotechnics shall be 
under supervision of experts who have previously secured written authority from The 
University of North Carolina or the University of North Carolina at Chapel Hill. 
Notwithstanding any provision of this section, it shall not be unlawful for a common carrier to 
receive, transport, and deliver pyrotechnics in the regular course of its business. The 
requirements of G.S. 14-413(b) and G.S. 14-413(c) apply to this section." 

SECTION 4.  G.S. 14-413(a) reads as rewritten: 
"(a) For the purpose of enforcing the provisions of this Article, the board of county 

commissioners of any county, or the governing board of a city authorized pursuant to 
subsection (a1) of this section, may issue permits for use in connection with the conduct of 
concerts or public exhibitions, such as fairs, carnivals, shows of all descriptions and public 
celebrations, but only after satisfactory evidence is produced to the effect that said pyrotechnics 
will be used for the aforementioned purposes and none other. The board of county 
commissioners may delegate its authority under this article to issue permits for pyrotechnical 
displays to the county fire marshal. Provided that no such permit shall be required for a public 
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exhibition authorized by The University of North Carolina or the University of North Carolina 
at Chapel Hill and conducted on lands or buildings in Orange County owned by The University 
of North Carolina or the University of North Carolina at Chapel Hill." 

SECTION 5.  Sections 3 and 4 of this act shall apply to Moore County only. 
SECTION 6.  This act is effective when it becomes law. 
In the General Assembly read three times and ratified this the 11th day of June, 

2009. 
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